Prezentacija NKEI 2013-2014 Evropskom parlamentu

Evropski pokret u Crnoj Gori se danas sastao sa predstavnicima Evropskog parlamenta u Briselu. Povod sastanka je bila prezentacija rezultata realizacije projekta Nacionalna konvencija o evropskoj integraciji Crne Gore (NKEI 2013-2014), ali i napretka Crne Gore u procesu evropskih integracija, koja se održava 26. i 27. marta. Sastanku su prisustvovali kako poslanici u Evropskom parlamentu, Charles Tannock, Anneliese Dodds, Tanja Fajon i Jozo Radoš, tako i predstavnici Parlamenta koji se bave temom proširenja.

Crnogorsku delegaciju predstavljali su Momčilo Radulović, predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori, Bisera Turković, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Crnoj Gori i kopredsjedavajuća Radne grupe V – Konkurencija, Mila Brnović, projekt menadžerka u Evropskom pokretu u Crnoj Gori, Vlado Dedović, iz Centra za monitoring i istraživanje, kopredsjedavajući Radne grupe II – Pravda, sloboda i bezbjednost i član Radne grupe za poglavlje 24 i Mirko Đurović, direktor Instituta za biologiju mora u Kotoru, ekspert za oblast ribarstva.

Na sastanku je prezentovan projekat i rad Nacionalne konvencije o Evropskoj integraciji Crne Gore 2013-2014, usvojene preporuke i rezultati rada, saradnja sa državnim institucijama, civilnim društvom i medijima. Parlamentarce je naročito interesovalo pitanje slobode medija u Crnoj Gori, saradnja sa Skupštinom u okviru projekta, kao i oblast finansiranja političkih partija. Gospodin Tannock je istakao da je impresioniran radom Nacionalne konvencije kao i količinom i sveobuhvatnošću preporuka, kao i činjenicom da je veliki broj njih uvažen od strane državnih institucija.

Poslanica Anneliese Dodds je izjavila: „Veoma sam impresionirana aktivnostima koj su preduzete u okviru Konvencije do sada. Od velike je važnosti da su eksperti iz niza različiti oblasti, kao i iz NVO-a, i da je i civilno društvo uključeno u debatu o procesu pridruživanja. Stoga sam veoma zadovoljna što sam danas vidjela dio rezultata rada Konvencije, i radujem se da čujem više o tome u budućnosti.“

Danas će se u popodnevnim časovima održati i sastanak sa civilnim društvom u Briselu, kojima će takođe biti predstavljeni rezultati rada, ali i diskutovano o saradnji civilnog društva sa državnim institucijama. To će biti odlična prilika da se uporedi rad i aktivnosti civilnog društva u Evropskoj uniji i u Crnoj Gori i razmijene iskustva, kao i da se civilnom društvu EU predstavi rad organizacija u Crnoj Gori i napori u procesu sprovođenja reformi.

Drugog radnog dana održaće se sastanak sa predstavnicima Evropske komisije, Direktorata za proširenje, kao i drugih direktorata koji se bave oblastima rada Nacionalne konvencije.