Održana dvodnevna sesija Radne grupe VI

Dvodnevna sesija Radne grupe VI – Zaštita potrošača i zdravlja, održana je 30. i 31. oktobra 2014. u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija. Ova sesija, koja je ujedno i posljednja u ovom ciklusu projekta, bile je posvećena temi: „Distanciona trgovina”.

U okviru prvog dana radna grupa je imala priliku čuti izlaganja ekspertkinje iz Slovenije, gospođe Andrejke Grlić, glavne tržišne inspektorke, koja je detaljno predstavila novu direktivu EU u ovoj oblasti i upoređivala je sa postojećim zakonskim rješenjima u Crnoj Gori. Gospođa Grlić je takođe dala analizu direktive u pogledu njenih nejasnoća i iste detaljnije objasnila kroz primjere iz prakse Republike Slovenije. Njeno izlaganje je otvorilo mnoga pitanja učesnika uz moderaciju kopresjedavajućih gospođe Rade Marković, Uprava za inspekcijske poslove, i gospodina Zvezdana Čađenovića,Unija poslodavaca Crne Gore.

Drugi dan Radne grupe VI započet je prezentacijom domaćeg eksperta, gospodina Željka Mićovića, glavnog inspektora za usluge informacionog društva u Upravi za inspekcijske poslove, koji je predstavio osnovne probleme sa kojima se organi u Crnoj Gori susrijeću u pogledu zloupotreba u distancionoj trgovini. Nakon njegovog izlaganja uslijedila je još jedna prezentacija strane ekspertkinje, gospođe Andrejke Grlić, koja je iskoristila ovo izlaganje da se dodatno osvrne i na finansijski aspekt ove teme, kao i da da set preporuka o konrektnim izmjenama postojećeg zakonodavstva u Crnoj Gori. Potom je uslijedila i diskusija koja je rezultirala donošenjem preporuka.